Conventie2019-MiSo8

Conventie 2019

Het ligt weer achter ons. Een weekend vol barbershop en gezelligheid. Niet uit te leggen aan het thuisfront wat daar in Veldhoven nou allemaal is gebeurd en waarom we al zo lang met deze conventie aan de slag zijn. Myranda legt het uit.

Conventie, wat is dat nou eigenlijk

Als barbershopkoor zijn wij aangesloten bij een overkoepelende organisatie, te weten Holland Harmony. Elke twee jaar is er een soort competitie waaraan je als lid van Holland Harmony een keer per vier jaar mee moet doen. Bij deze conventie word je als koor beoordeeld door een jury op drie verschillende categorieën:

  • Music (hoe interpreteer je de muziek, heb je begrepen wat de arrangeur bedoeld heeft)
  • Performance (hoe geef je dat weer op het podium, gelooft het publiek wat je zingt)
  • Singing (hoe is de technische uitvoering)

Op al deze drie onderdelen word je als koor beoordeeld en daar rolt een percentage uit. Dit percentage bepaalt ook waar je staat ten opzichte van de andere deelnemende koren. Een nog belangrijker resultaat is hoe je gegroeid bent ten opzichte van de vorige conventie (twee of vier jaar geleden). Een wat technisch verhaal, maar dat hoort nou eenmaal bij het fenomeen barbershop.

Inspirerend

Los van het “waar staan we in barbershopland” is het vooral erg leuk en inspirerend om andere koren aan het werk te zien. Hoe pakken zij het aan en ook: wat hebben ze aan. In het verleden was het vooral glitter en glamour maar tegenwoordig wordt veel meer gekeken naar de song en wat daar bij past als outfit.

Mini-musical

Nog een belangrijke verandering is de package. Nader verklaard: dit is een setje van twee songs (daarmee doe je mee aan de competitie) en het gaat er steeds meer naar toe hoe je daar een leuk verhaal van maakt. Hoe verbindt je als koor die twee songs aan elkaar. Een mini-musical of toneelstukje waar de songs onderdeel van zijn.

Moodsetting

Al dit bovenstaande heeft ons de laatste maanden wel bezig gehouden. Allereerst wordt er door de dirigent samen met het muziekteam gekeken naar welke songs we zouden kunnen gaan doen. Dan komt het proces van bedenken door de performance commissie wat het verhaal zou kunnen zijn. In barbershoptermen heb je het dan over de moodsetting. En dan gaat het koor aan de slag. Instuderen van de muziek, sectionals (repetities met je eigen stemgroep), duetten (werken met twee verschillende stemgroepen) en dan samenvoegen met de andere partijen. Natuurlijk mogen we ook het werkweekend en de diverse dagen/avonden niet vergeten waar we gecoacht werden. Dit jaar hebben we gewerkt met Martin Ford. Hij leerde ons de fijne kneepjes en gaf ons het vertrouwen dat we echt goed bezig zijn!

Afterglow

Met al dit harde werken hebben we afgelopen weekend een mooie achtste plaatst behaald en zijn wijzelf heel tevreden over ons resultaat. De nieuwe weg die we zijn ingeslagen door een mooi verhaal van onze 2 liedjes te maken is ons goed bevallen. We kijken terug op twee heerlijke dagen met heel veel mooie muziek, gezelligheid en natuurlijk de afterglow (na een repetitie of show drink je nog wat met elkaar en wordt er her en der door koren en kwartetten spontaan wat gezongen). Het galmt tot in de vroege uurtjes door het hele hotel.

De volgende conventie doen wij niet mee, maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten. We hebben plannen genoeg! We gaan werken aan vernieuwing van ons reguliere repertoire en ook ons ‘kerstpakket’ zal worden verfrist. Volgend jaar bestaan we 30 jaar en dat gaan we vieren. Hoe, daarvan zullen we u bijtijds op de hoogte stellen!

En hoe zag dat er dan uit?

Bekijk en beluister hier onze songs: Once upon a time en ‘I want you, I need you, I love you’
Een mooie achtste plaats.

Na afloop werden de dirigent Els en onze PR-mevrouw Ineke geïnterviewd>>>

Myranda WagenaarMyranda Wagenaar is tenor, zingt ook in het kwartet APRIL én is assistent dirigent. Daarnaast vindt ze ook nog de tijd om met enige regelmaat een blog voor de website van Miracle Sound te schrijven.

 

Bekijk hier de foto-impressie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *